znak oddílu AKCE |  ROK 2008 |  ROK 2007 |  ROK 2006 |  ROK 2005 |  ROK 2004 |  ROK 2003 |  ROK 2002 |  KNIHA NÁVŠTĚV |  Aktualizováno :

Jarní rázdniny - MORÁVKA - BESKYDY 
1. - 8. března 2008
     První březnový víkend jsme trávili v Beskydech v chaloupce KČT v Morávce. Chaloupka nám je dobře známá z minulých let. Pro nedostatek sněhu jsme s sebou ani nebrali běžky a celý pobyt jsme zaměřili na pěší výlety po okolí. Jak šli dny a čemu jsme se věnovali? To si můžete přečst dále.
     Sobota 1. března - Ráno se scházíme na nádraží a nastpujeme do vlaku směr Pardubice. V Pardubicích přestupujeme do rychlíku, který nás veze až do Ostravy. Zde nastupujeme do posledního vlaku, který nás veze do Frýdku-Místku. Přecházíme pěšky na autobusovou zastávku, kde čekáme na autobus do Morávky. Ještě, že je zde přístřešek. Právě se přehání pěkný slejvák a vichr. Ten přečkáváme bez problémů. Autobus přjíždí a my nastupujeme a jedeme do Morávky. Od zastávky autobusu je to již 500 metrů k chaloupce KČT. Mirek vyzvedává klíče a otevírá náš dočasný domov. Ubytováváme se a někteří z nás poprvé v živě povlékají postel a peřinu. Všichni to zvládáme za vzájemné pomoci. Mirek odchází připravit jídlo a my si hrajeme a odpočíváme. Večer večeříme. Určení jedinci po večeři myjí nádobí. Když je nádobí umyto, pouštíme si film. Po jeho shlédnutí jdeme spát.
     Neděle 2. března - Vstáváme a jdeme na snídani. Snídáme buchty od maminek s čajem. Starší nám po snídani chystají svačinu na cestu. Když je svačina hotvá, ostatní si je rozebírají a balí si ji do batůžků na cestu. Vydáváme se Morávkou kolem vodní nádrže Morávka po žlutě značené cestě. Cestou zjišťujeme, že nikde není žádný sníh. Tedy až na sjezdovku. Po asfaltové cestě docházíme nad horní stanici vleku Sviňorky. Scházíme k sjezdovce a někteří si jdou zajezdit po zadku. Ovšem dlouho jim to nevydží a tak pokračujeme zpět domů k chaloupce. To již jdeme po zeleně značené cestě, ale Mirek z cesty odbočuje vlevo a jde po neznačené cestě. My pokračujeme stále po zelené. Opět se scházíme kousek nad chalupou. V chalupě odpočíváme, připravujeme jídlo a večeříme. Večer hrajeme hry a shlížíme jeden film na dobdou noc a jdeme spát.
     Pondělí 3. března - Po snídani se vydáváme do středu Morávky, kde nacházíme modrou značku. Ta nás snad dovede až k chatě Na Kotaři. Cesta celou dobu vede do kopce. Zpočátku jdeme docela rychle, ale postupně naše rachlost upadá. U chaty Na Kotáři potkáváme červenou značku. Po ní pokračujeme dále přes Čupel na Prašivou. K chatě na Prašivé přicházíme hladoví. Je již 12 hodin a tak svačíme. Po svačině si užíváme houpaček a kolotoče. Ještě si jdeme dát do notesu razítko a vydáváme se na cestu zpět k Morávce. Jdeme po modře načené cestě. Ta zpočátku vede po stevnici, ale později prudce klesá do Pražma. V jedné zatáčce se zastavujeme a pochutnáváme si na semínkách bukvic. Nebojte, prasata se z nás nestala, ale pochoutka to byla. Již nám zbývají 3 kilometry do Morávky a jsme doma. Po příchodu Mirek chystá obědo-večeři. Najedeni si jdeme zahrát hru a soutěž. Večer zakončujeme filmem a jdeme spát.
     Úterý 4. března - Dnešek je odpočinkoví. Snídáme a balíme si věci do batůžku. Ovšem nejstou to tradiční věci - bereme si plavky a ručník. Čeká na nás návštěva Aquacenra v Olešné. Jedeme autobusem do Frýdku-Místku. Vystupujeme na noém autobusvém nádraží. Míra zjišťje dy se dostaneme do centra, vůbec to tady neznáme. Nakonec zjišťujeme, že se nacházíme z druhé strany vlakového nádraží. Odcházíme na náměstí v Místku. V Info si tiskneme razítko a odcházíme k pekárně na svačinu. Každý dostává makovník a housku. Najedeni jdeme směr Olešná. Vedou nás Dominik a Štěpán. Trochu bloudíme, ale nakonec se dostáváme k Akquaparku, což nás těší. Kristián cestou zlobil a tak ho Míra pozlobil také. Míra všem rozdal čipy na vstup a Kristiánovi nic nedal. Se slovy, že za trest tady na nás počká. Odešli jsme ke vstupu a ztratili se Kristiánovi z očí. Po chvilce se Míra vrátil ke Kristiánovi a dal mu čip, který měl celou dobu v kapse. Na Kristiánovi bylo vidět, že ho to pěkně mrzelo. Snad se trochu poučí. V bazénu si všichni užíváme různých atrakcí a dobře se bavíme. Dvě hodiny rychle utíkají a my musíme ven. Od bazénu jdeme k Tescu, kde nakupujeme potřebné zásoby k přežití do konce našeho pobytu. Nakupujeme také léky - chceme ustát útok bacilů na nás. Jídlo si rozdělujeme do batohů a vyrážíme k autobusovému nádraží. Nastupujeme do autobusu a jedeme do Morávky. V chalupě vybalujeme zásoby a ukládáme je. Večer jíme a následují hry. Závěr obstarává film a jde se spát.
     Středa 5. března - Včera jsme odpočívali a dnes opět vyrážíme na výlet. Od chalupy jdeme k horní stanici vleku. Zde ještě kousek dokopce a jsme na asfaltce. Ta je mírně zasněžená. Cesta mírně stoupá a my blbneme se sněhem. Štěpán nám dává různé úkoly, které vcholí vyrobením 10 kouliček. Ty nám sloužily jako munice proti Mírovi. Postupně jsme se zkoušeli do něj trefit. On stál na místě a jen se uhýbal. Někteří se strefují a jiní míjí cíl. Munici máme vystřílenou a tak pokračujem dále. Docházíme k hájence. Tady to většina z nás poznává. V loňském roce jsme zde trochu bloudili. Letos se tak nestává. Pokračujeme po modré na kopec Obora. Začínáme klesat a stáčíme se k Morávce. Cestou musíme zdolávat nekolik vyvrácených stromů. Je to takové menší zpestření našeho výletu. Před šestnáctou hodinou jsme opět doma v chalupě. Následuje tediční večerní kolorit.
     Čtvrtek 6.března - Dle předpovědi by dns mělo být pěkné slunečné očasí. Jenže ráno je pěkná zima a venku je i sněhový poprašek. Snídáme a chastáme si věci na výlet na vršky Beskyd. Od chalupy procházíme celou Morávkou a na koci začínáme stoupat po žlutě značené cestě Pod Velký lipový. Cestou je pěký výhld na Lysou horu. Asi po hodině docházíme Pod Velký lipový. Pěkně nás hřeje sluníčko a my tady svačíme. Nasvačeni soutěžíme o nejhezčí obraz vytvořený na sněhu. Všechny obrazy byly pěkné a tak vítězíme všichni. Vydáváme se na další část našícesty. Jdeme dle po žlutě značené cestě až docházíme na rozcestí s modře značnou cestou. Zde se rozhodujeme, zda půjeme na Javorový nebo prozkoumáme nám neznámou modře značenou cestu vpravo. Rozhodujeme se pro průzkum. Asi dva kilometry jdeme po modré a přicházíme na rozcestí s červenou. Zde jdeme opět doprava a stoupeme na Ropici. Cestou se nám otevírají výhledy na oklní krajinu. Ovšem Tatry nevidíme, jsou v oparu. Mirek je tím zklamaný. Od Ropice mírně klesáme na Velký lipový. Některé úseky cesty sjíždíme po zadku. Sníh je prašan a tak nejsme ani mokří. Docházíme na rozcestí Pod Velkým Lipovým a opět jíme. Teď nás již čeká klesání do Morávky. Jdme o neznačné silničce. Nedaleko Morávky si na louce hrajeme hru Honzo vstávej! Sluníčko stále svítí a je to paráda. Hru končíme a pokračuje v cestě k našemu domovu. Po příchodu připravujeme večeři.
     Pátek 7. března - Ráno se budíme do slunečného počasí. Mirek nám k snídani usmažil vajíčka s cibulí. Dnešek je určený jako odpočínkový a hrací den. Po desáté hodině odcházíme ke sjezdovce, kde se nacházejí zbytky s něhu. Pytlujeme, ale dlouho nám do nevydrželo. Sníh je tvrdý a dost to ježdění na nerovnostech bolí. Tak na řadu přicházejí různé hry a soutěže. Na zahřátí hrajeme na Mrazíka. Na sněhu a do kopce je to docela zajímavé. Všichni se postupně vystřídáme. Další hrou je Cukr, káva, limonáda, čaj, rum bum! Hrajeme i v různých variantách. Na rovině, do kopce a z kopce. Opět nastává změna a soutěžíme dle věkovch kategoriích mezi sebou. Na sluníčku to pěkně hřeje. Moc se nám ani nechce do chalupy, ale odcházíme. Tady nám Mirek vaří oběd. Po obědě chvilku odpočíváme a po odpočinku odcházíme opět ven před chatu. Skáčeme přez provaz, podlézáme ho a podbíháme. Na závěr hrajeme schovku. K večeři si dáváme jogurt a jdeme s i bali většinu svých věcí, které již nebudeme potřebovat. Večer přicázejí na řadu dva filmy a jdeme spát.br>      Sobota 8. března - Ráno stáváme brzy. Mirek připravuje snídani a my se dáváme do baléní posledních věcí. Po té jdeme na snídani. Nasnídaní jdeme svlékat ovleční z postelí a peřin. Postupně vystěhováváme svoje batohy na chdbu a uklízíme pokoje. Vše máme brzy hotové a tak si ještě můžeme zahrát něakou hru, než nastane čas našeho odchodu z chalupy. Po desáté hdině odcházíme z chalupy na autobsouvou zastávku a čekáme na autobus směr Frýdek-Místek. Autobus přijíždí, my nastupujeme a loučíme se s Morávkou. Ve Frýdku-Místku přecházíme na vlakové nádraží a čekáme na vlak do Ostravy. Vlak přijíždí a my nastupujeme. Po půl hodině jízdy opět vystupujeme. V Ostravě na nádražínám Mirek dává na vybranou, zda se půjdme podívat do Muzea Strašidel nebo chceme jet nejbližším vlakem domů. My se těšíme domů a rodiče a tak muzeum zamítáme. Čekáme na vlak na Pardubice. Mirek, Jana a Petra nám jdou zaoupit jdlo a cestu. Po jejich návratu svačíme a dále čekáme. Před čtnáctou hodinou jdeme na nástupiště a po příjezdu vlaku nastupueme a frčíme směr Pardubice. Cesta postupně ubíhá a my se postupně blížíme domovu. V Pardubicích urychleně řestupujeme na rychlík do Hradce Králové. V Hradci na nádraří přijíždíme po sedmnácté hodině. Rodiče na nás ji čekají. Přebírají si nás a jarní prázdniny nám končí.

Fotografie od Mirka a Jany jsou již na stránkch. Přeji pěkné rohlížení.